gehoorverlies

Gehoorverlies herkennen

De symptomen van gehoorverlies

(Uiteindelijk) hoort u alleen wat u hoort. Dat kan misleidend zijn. U denkt dan dat u alles nog goed hoort, terwijl u misschien al een licht gehoorverlies hebt. Dus hoe herkent u dat nu?
 

Het begint meestal ongemerkt

Als uw gehoor minder wordt, voegen uw hersenen zich telkens naar de nieuwe situatie en compenseren de verzwakte signalen van uw oren. Na een tijdje vergeten uw hersenen letterlijk hoe ze moeten horen. Terwijl er voor uw eigen gevoel niet zoveel aan de hand is. Het zijn vaak de mensen in uw omgeving die u erop wijzen. Dat maakt onzeker. Wat nu? Herkennen van gehoorverlies gaat in een paar simpele stappen. Onze audicien helpt u graag met het vinden van het probleem. En met een oplossing waarmee u écht geholpen bent.
 

Zo herkent u gehoorbeschadiging:

 

U zet de radio of televisie steeds harder
De haarcellen in uw oor hebben steeds meer prikkeling nodig om een signaal door te geven. Het oor past zich aan op het harde geluidsniveau en wordt ongevoeliger. Bij een gezond oor verlaagt deze drempel zich in een rustperiode automatisch weer tot een hogere gevoeligheid. Maar bij een gehoorbeschadiging herstelt dit zich niet meer. Het gevolg is dat u zelf telkens luider gaat praten en ook de radio en televisie steeds harder zet.

U hoort het ene geluid te hard en het andere te zacht
Het aantal trillingen dat een geluidsbron per seconde voortbrengt, heet de frequentie. Hoe hoger de toon, hoe hoger de frequentie. Deze wordt in aantallen Hertz uitgedrukt. Onder normale omstandigheden kan het menselijk oor geluiden waarnemen tussen de 20 en 20.000 Hertz. Bij gehoorschade kan in elke frequentie een andere mate van gehoorverlies aanwezig zijn. Zo zult u geluiden in verschillende frequentiegebieden anders ervaren.

U heeft moeite met bepalen waar geluid vandaan komt
Bij gehoorbeschadiging is de frequentie-analyse verstoord, omdat bepaalde haarcellen geen prikkels meer doorgeven. Dit kan in beide oren in verschillende mate voorkomen. U kunt dus feitelijk geen geluid in stereo ontvangen. Dit maakt het moeilijker om te bepalen waar geluid vandaan komt.
 

Gevolgen van gehoorverlies


De tv nog maar een streepje harder. Op een druk feestje ‘ja ja’ roepen als u een vraag niet goed verstaat. Hoe erg is dat nou? Toch blijken de gevolgen van zelfs een klein beetje gehoorverlies groter dan u misschien denkt.

Irritatie
Huisgenoten vinden het niet altijd prettig als de radio of tv zo hard staat. Ook luid praten en steeds maar weer herhalen is vervelend. Zo ontstaat wederzijds irritatie.

Vermoeidheid
Als we niet op ons gehoor kunnen vertrouwen, kost het extra veel energie om te volgen wat er om ons heen gebeurt. Heel vermoeiend en niet bevorderlijk voor het humeur.

Onveiligheid
Een geluid lijkt van ver weg te komen, maar plotseling is die auto of motor heel dichtbij. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden.

Onzekerheid
Wie niet meer goed hoort, mist niet alleen wát er in een gesprek wordt gezegd, maar ook hoe. Misverstand, wantrouwen en onzekerheid kunnen het gevolg zijn.


Laat Beter Horen u helpen om beter te horen

Gehoorverlies is niet iets om u voor te schamen. En er is bijna altijd iets aan te doen. Uitstellen is begrijpelijk, maar niet verstandig. In de tijd dat u wacht met een hoortest, kan uw gehoor weer een stuk achteruitgaan en dat is zonde. Een hoortoestel vertraagt verdere achteruitgang van het gehoor, het stimuleert namelijk uw hersenen. Dus waarom zou u nog langer wachten? Twijfelen helpt niet, testen wel. Bij Beter Horen beloven we niets, maar onderzoeken we alles. Kom langs, dan zoeken we samen naar een oplossing waarmee u écht geholpen bent!


Liever eerst zelf thuis uw gehoor testen? Doe dan nu de online hoortest