06 april 2017
Rubriek Gehoor

Slechthorende jongeren jagen hun dromen na

De openheid van Marie-Laure (16 jaar), het optimisme van David (21), de passie van Bianca (35) en het doorzettingsvermogen van Max (28): dát valt op aan de slechthorende jongeren die Stan van Kesteren interviewde voor zijn mini-documentaire ‘Slechthorend. Nou en?!’

06 april 2017
Rubriek Gehoor
Lees meer
Terug

Hoortoestellen verbeteren kwaliteit van leven

 stappen naar beter horen
08 augustus 2016
Rubriek Hoortoestellen

Hoortoestellen verbeteren kwaliteit van leven

Onbehandeld gehoorverlies kan leiden tot depressies en angst. “Veel slechthorende mensen worstelen in stilte met hun gehoorverlies. Ze proberen het contact met de buitenwereld te behouden maar zoeken geen hulp.” Aldus de Amerikaanse psycholoog David Myers.
 

Slechthorenden wachten lang

David Myers deed zijn uitspraken op de jaarlijkse conventie van de American Psychological Association. Hij is zelf al sinds zijn tienertijd slechthorend. Maar ook hij ging pas zijn eerste hoortoestellen dragen toen hij al in de veertig was. Op de conventie vertelde hij dat slechthorenden gemiddeld 6 jaar wachten tot ze iets aan hun gehoorverlies doen. Ontkenning, ijdelheid en zich niet bewust zijn van wat je allemaal mist, het zijn allemaal redenen dat mensen de gang naar de huisarts of de audicien uitstellen.
 

Met hoortoestel veel actiever

En dat terwijl onderzoek onder 2304 slechthorenden laat zien dat gehoorverlies grote gevolgen kan hebben. Uit de studie bleek dat zij die geen hoortoestellen droegen, 50 procent meer kans hadden te lijden aan depressies of somberheid. Slechthorenden die wel een hoortoestel droegen waren sociaal veel actiever. Het onderzoekt liet ook zien dat slechthorenden tussen de 20 en 69 jaar half zo vaak geneigd waren om iets aan hun gehoorverlies te doen dan 70-plussers.
 

Weer controle over eigen leven

Myers vertelde dat boosheid, angst, depressie en frustratie veel voorkomen onder slechthorenden die niets doen aan hun gehoorverlies. Een hoortoestel helpt hen om weer controle over hun leven te krijgen en emotioneel stabieler te worden. Het cognitieve functioneren verbetert zelfs.

 

Bron: http://medicalxpress.com/

08 augustus 2016