23 juni 2016
Rubriek Martin de Jong

Goed onderhoud verlengt de levensduur van uw hoortoestellen

Wanneer u uw hoortoestellen zo’n 15 uur per dag draagt, betekent dit dat u ze per jaar ongeveer 5.500 uur in hebt. Na vijf jaar hebben de hoortoestellen meer dan 27.000 uur gewerkt! In weer en wind, in de zon en in de regen. Goed onderhoud is dan ook zéér belangrijk voor de levensduur van uw hoortoestellen zodat u optimaal kunt blijven verstaan. 

23 juni 2016
Rubriek Martin de Jong
Lees meer
Terug

Het geheime leven van klanken

 image
13 januari 2017
Rubriek

Het geheime leven van klanken

Geluidkunstenaar Hans van Koolwijk onderzoekt al ruim dertig jaar het oerfenomeen geluid. Zijn boek heet KLANK IS MATERIE.

Hij creëert de wonderlijkste machines en instrumenten. "Kijk, dit is de Klankkaatser, een ingenieus bouwwerk", vertelt Van Koolwijk in zijn atelier in Amsterdam. "Wie deze cabine binnengaat wordt getrakteerd op een bijzondere ervaring: de klank krijgt iets onbegrijpelijk tastbaars." Ook geeft Hans van Koolwijk performances met door hem zelf ontworpen en gebouwde instrumenten, zoals met de Ballonnenperformance tijdens zijn overzichtstentoonstelling in Muziekgebouw aan 't IJ. Indrukwekkend is de Oorsprong, een gigantische ‘fluit’ van staal in het Klankenbos, in het Belgische Neerpelt. "Als je door de buis loopt word je opgenomen in klankgolven die letterlijk door je heen trillen." 

Van Koolwijk ziet klank als materie en werkt ermee zoals beeldhouwers werken met steen of klei. Zo wordt het voel- en kneedbaar. Binnenkort start hij een onderzoek naar de grenzen van 'Klinkend Porselein', een nieuw en spannend project. "Hoe kan ik porseleinen objecten vervaardigen die bijvoorbeeld laag kunnen zoemen? En hoe zal ik die laten klinken? Mijn missie is geluid zichtbaar maken."

Meer over het werk van Hans Koolwijk >

jan 13th 2017
Rubriek